Ordbokspassion- Dagens Arbete
60
post-template-default,single,single-post,postid-60,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

Ordbokspassion- Dagens Arbete

Ordbokspassion- Dagens Arbete

Fyndar på Emmaus. Kommer hem med ännu fler ordböcker: Nordisk förvaltningsordbok och Från rondell till gräddfil, nya ord i svenskan från 40–80-tal. För många år sedan ville jag veta vad ordet ”from” betydde. From betydde ”gudfruktig”.”Gudfruktig” betydde i sin tur ”som fruktar Gud”. Med hjälp av ordböcker går man till grunden.

En kul ordbok är Stora fula ordboken; Baktalade ord på språkets bakgård som vill ge ”en så omfattande bild som möjligt av de /…/ oöverskådliga ämnena sex, snusk, kön, svordomar.” I den får man t.ex. veta att dajmtunnel betyder ändtarm. I galosch-jesus och frukostflingorna, en ”frispråkig krogordbok” får vi veta att parasollavtal betyder att personalen erbjuds arbete när solen skiner och skickas hem när det regnar. I Relationslexikon får vi veta vad en Defktionist är: Person, oftast kvinnlig, som mår bättre ju sämre hon har det. Drabbar dock endast dem som har det så bra att de aldrig kan få det dåligt. I Liten ordbok för underklassen får vi veta att ordet ”fackföreningar” kort och gott tolkas vara synonymt med ”genial idé och att ”pappamånad” är synonymt med ”alla månader”.

När jag besökte hamnarbetarna i Stockholm fick jag, förutom chorizo, öl och extremt trevligt sällskap, en av de finast böcker jag har. Upplagsverket Gubbar – historier och namn från Stockholms hamn. Jag läser om Skrik Joel, Pudervippan och Slaghöken, noggranna källhänvisningar till namnens härkomst och uppkomst.

Så tänker jag på ordvärldsläget i Sverige. Har vi inte gått från bidrags-system till bonus-system? Känner väl till ordet bidrag, de svenska bidragssystemen och dess historia (barnbidrag, bostadsbidrag etc.). Men bonus och bonussystemen har jag dålig koll på. Jag kastar mig ut i world wide web-ordboken, läser på. Flyktingar ska få (en rak!) bonus – några tusenlappar till de som klarar undervisningen i svenska. Vi ska få jämställdhetsbonus – den ska verka som morot för oss åsneföräldrar som inte har eget vett att dela föräldraledigheten så jämt som möjligt mellan oss i lilla familjeaktiebolaget. Färre sjukskrivningar ska ge vårdcentraler bonus. Landsting som kapar vårdköerna ska få bonus. Näringsministern vill återinföra den statliga VD-bonusen. Mer effektiva kommuner ska få en ekonomisk bonus av staten om flyktingmottagningen blir mer prestationsbaserad. Bonussystem ska sporra kulturarbetare – konstnärer och kulturutövare som hittar egna finansiärer och som ökar sin publik, de ska tilldelas en ekonomisk bonus. Det finns upplevelsebonus, bonusmammor- pappor och barn. Bonustestlöner för kommunanställda i Kalix, bonussystem i snabbt växande kunskapsföretag och bonuspartaj med baksmälla…Och upphovsmännen till bonussystemen är vanligtvis personer i ledningen….prestationsbaserade bonussystem sägs förändra beteende, ge ökat grupptänkande, prestationerna överträffar inte sällan målen…bonustaken baseras ofta på ett visst antal månadslöner…antalet månadslöner varierar stort… en vanlig bonusparameter är NöjdKundIndex (NKI)….det börjar snurra i huvudet. Jag återgår till min ordbokspassion. Slår upp ”22 minnesvärda kyssar” i Listboken. Kommer på andra tankar.

Susanna Alakoski