DN 2020-12-21
15995
post-template-default,single,single-post,postid-15995,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

DN 2020-12-21

DN 2020-12-21

Julen kan bli bättre

Självlysande granar, ljuskreationer och skyltfönster. Att jag älskar glitter beror troligen på att jag själv en gång fattats, varit en av dem som tvingats lämna hemmet på grund av våldsam fader. Ska aldrig ha det som dom vrålade jag åt polisen. Ett löfte jag hållit med råge. Men det är något med att julmusiken så innerligt förkunnar julens utvidgade uppdrag.

kom låt oss ta varandra händer
när julen är här

Aldrig ska det bibliska brödet delas i så många bitar som i signad juletid. Swisha valfritt belopp till Svenska kyrkans insamling. Skänk en slant till Haparanda stads julklappaskonto.

midnatt råder

tyst det är tyst i husen

mamma sova av sig juleruset

Ersta Vändpunkten påminner om de 400 000 ungar som lever i familjer med beroende. Vändpunkten levererar. Men verksamheten är helt beroende av gåvor och bidrag.

Stöd Stadsmissionen, ty Sverige har 33 000 hemlösa och risken att dö i covid-19 i låginkomstgruppen är högre än hög hälsar Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Stockholm.

välsignad vare han

som kom i Herrens namn.

Askungen, Flickan med svavelstickorna och Giving People som förser behövande med mat& kläder året runt. Och när vi nu ha ljus i vårt hus oroas åtskilliga föräldrar särskilt. Förra året hjälpte Giving People 3 522 familjer med julmat, 3000 barn fick julklappar.

tänd ett ljus för allt du tror på

tänd ett ljus för jordens barn.

När barnen gick i småskolan skickade vi genom Aktion Julklappen lastbilar fulla av paket till Östeuropa. Pennor, ritblock, godis. Så viktiga vi kände oss.

min Herre och min Konung, kom.

till hög, till låg, till rik, till arm,
kom glad och hjärtevarm.

Jepp, personligen är jag överlycklig då jag sedan länge befinner mig på andra sidan den tragiska julen om än jag närmast besatt fortfarande julpyntar i sviterna av den. Ändå är jag inte glad. Ty det är något med Karl-Bertil och alla dessa glimmande bågar i alla Guds hus. Det är något med julmusiken som via etern förkunna hur hoppets stråle går igenom världen.

Frälsningsarméns sociala verksamheter pågår i detta nu på 100 svenska orter. Förra året serverades 218 095 portioner mat eller fika, 3 879 presentkort delades ut, 25 397 matkassar, 10 306 klädrekvisitioner till exempelvis Myrorna. Vid 404 unika tillfällen erbjöds annan form av ekonomisk hjälp till våra nödsatta. Och med människor i nöd menas att det handlar om sjukdom, missbruksproblematik, eller att du är en ung, ensamstående förälder, eller ny i vårt land, eller gammal och fattig trots ett helt livs yrkesarbete, eller hemlös, eller att du hamnat i en övermäktig livskris, eller att du mår psykiskt dåligt. Kanske är du långtidssjukskriven och plötsligt utförsäkrad. Kanske råkar du bara vara född i en familj som alldeles nyss var good enough men som på grund av pandemisituationen inte klarar trycket. Kanske förvandlade arbetslösheten er till en ekonomiskt utsatt familj? Vi talar om alltså om mänskliga problem som förtjänar att inte hänvisas till kom låt oss ta varandras händer när julen är här.

Julen är en fabulös högtid, ja, och vårt land fyllt av snälla, välvilliga keruber. Men ursäkta. Mitt i denna fagra idyll är jag socialpolitiskt upprörd. Ty Frälsningsarméns, Giving Peoples, Erstas, Stadsmissionens verksamheter handlar om människor som behöver en fungerade socialpolitik. Se problemen. Sammanställ. Gå samman över partigränserna. Åtgärda. Julen kan bli en annan berättelse den vi har och våra klassiska julsånger kan äntligen få handla om en svunnen tid, det vill säga en annan än den om välgörenhetens kortvariga värme.

Susanna Alakoski

https://www.dn.se/kultur/susanna-alakoski-julen-kan-bli-sa-mycket-battre/