Mäh gubbar! – Sveriges Radio
566
post-template-default,single,single-post,postid-566,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Mäh gubbar! – Sveriges Radio

Mäh gubbar! – Sveriges Radio

Den katolske biskopen Anders Arborelius och pingstledaren Sten-Gunnar Hedin är rädda för att Sverige ska bli ett ”abortparadis”.

”Vi måste göra mer för de kvinnor som behöver hjälp att föda sina barn”, både i vårt eget land och utomlands.”

Mäh Gubbar!

Hallelulja.

Har man hört det där förut?

De fromma männen är djupt bekymrade över att kvinnor vill kunna göra en sen abort, i ett annat land än sitt eget – Sverige.

Bäste herr Aborelius.

Bäste herr Hedin.

Vet ni vem Elsie Ottesen Jensen var?

 Det var en tant som kallades för ”Ottar”.  ”Ottar” reste runt i Sverige på 20- talet och informerade om barnbegränsning och provade ut pessar – fast hon inte fick det för varken kyrkan eller lagen. ”Ottar” gjorde en fantastisk koppling. Fattigdom spelade roll för hur föräldrar och barn hade det. Typ, om man inte har pengar och mat så är det svårt att ta hand om barn. ”Ottar” var med och bildade RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning. I början arbetade RFSU i stark mot-orkan-vind men det politiska trycket i abort- och preventivmedelslagstiftningen blev för stort. Flera gånger har RFSU:s krav lett till konkreta lagändringar, t ex avskaffades preventivlagen och rätt till abort infördes.

I love Elsie Ottesen Jensen och RFSU!

Bäste herr Arborelius.

Bäste herr Hedin.

Det är jättejättemånga kvinnor och män som arbetat med sexualfrågan i jättejättemånga år. Ni kan läsa själv om sexualitet i ett historiskt perspektiv, gå in på:

preventivmedel.nu 

Jag lovar, kvinnor har inte haft det lätt.

1734 kom en lag om kyrklig vigsel och dödsstraff för abort och barnamord. Lagen innebar krav på äktenskaplig börd och plikt att föda

1778 gav ”Okänd mor”-lagen rätt att föda ”oäkta” barn på annan ort som okänd mor.

1938 upphävdes preventivmedelslagen och preventivmedelsinformation blir tillåtet. Ny abortlag tillåter abort på vissa indikationer

1946 Apoteken blev skyldiga att saluföra preventivmedel

1948 beslutade riksdagen om gratis utprovning av pessar vid mödravårdscentralerna

och bara ett år senare: 

Även modern blir barnets förmyndare!

1955  fick vi obligatorisk sexualundervisning i skolorna

1964 P-piller godkänns i Sverige

och 1970, Preventivmedel får säljas utan speciellt tillstånd från polisen.

1975 Lag om fri abort och abortförebyggande åtgärder (lättillgänglig och kostnadsfri preventivmedelsrådgivning).

1996 Ändrad abortlag. Kravet på obligatoriskt kuratorsamtal efter 12:e veckan avskaffas

Bäste herr Aborelius.

Bäste herr Hedin.

Det är män som har bestämt i världen ända fram till 1990-talet ungefär.

Och lagarna har inte varit sjukt bra.

Och abort är inte en ny företeelse.

Så länge det finns fattigdom. Så länge män slår kvinnor. Så länge kvinnor förlorar jobbet för att de väntar barn, så länge kvinnor i så hög grad är ensamstående försörjare, så länge kvinnor inte har samma rätt som män i det civila, kyrkliga eller det juridiska livet, så länge kvinnor bedömer att det är bättre för dem att välja abort så måste vi hjälpa kvinnor att själv bestämma över sina kroppar och liv. Era fantasier om en bättre värld ligger inte i fas med kvinnors nu. Och kvinnor kan inte vänta på ett bättre liv hela sina liv, hela sina redan födda barns liv. En del mammor är faktiskt villiga att riskera sina liv för att slippa föda fler barn.

Har just läst ut Irja Olsson, ”Soldatens dotter”, en självbiografi om att vara krigsbarn.

Irja Olssons mamma lämnade fem barn och man. Hon dog i bukhinneinflammation efter en illegal abort. Familjen hade genomlevt flera krig och led av svår fattigdom, på ett sätt som bara de som varit med om svår fattigdom kan förstå.

”Eftersom vi inte fick någon förklaring fick vi själv räkna ut vad som hade hänt. Mamma hade försökt framkalla missfall med strumpstickor, ingen ovanlig, men farlig metod. Man punkterade livmodern på flera ställen, vilket ledde till spontan abort.”

Irja Olssons pappa hämtade sig aldrig. När han dog ärvde Irja en läkarbok från 1950. Den såg ny ut trots den var så gammal. Men boken öppnade sig på ett speciellt ställe av sig själv: Graviditet, födsel och spädbarnstid.

”På ena sidan fanns en bild som man vid hastig blick kunde tyda till två garnnystan med strumpstickor. I själva verket var det en bild av en livmoder som genomborrats med långa vassa pinnar. På samma sida konstaterades att laglig abort kunde man endast få om kvinnans liv var i fara. Fattigdom räknades inte som tillräcklig skäl!  På det här stället var boken sliten, sidorna lösa och solkiga, på sina ställen syntes spår som av regndroppar.”