Det är politik – att vi inte vet – Aftonbladet gästkolumn – 2012-02-13
1139
post-template-default,single,single-post,postid-1139,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

Det är politik – att vi inte vet – Aftonbladet gästkolumn – 2012-02-13

Det är politik – att vi inte vet – Aftonbladet gästkolumn – 2012-02-13

Allt är politik. Dina, era, våra dagliga och nattliga frågor och ett kort TT meddelande vittnar: Den värsta köldvågen på decennier skördade sina dödsoffer i östra centrala Europa. De hemlösa frös ihjäl på gatorna. Över 80 döda på en vecka, 28 av dem under samma dygn. I Ukraina omkom 43 personer på några dygn. I Rumänien dog 14 personer. Det är politik.

Där är vi inte i Sverige, ännu. Det är också politik. Jag frågar hemlöshetsexperterna Vik Distributionschef på f a k t u m i Göteborg och Tf Biträdande Enhetschef på Stadsmissionen i Stockholm. Nej, de känner inte till någon statistik, att hemlösa dör av köld i Sverige, inte heller får de nämnvärt många köldskador. Inte heller Socialstyrelsen bekräftar att något sådant skulle förekomma och inte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Jag blir hänvisad vidare till sjukvården. Kanske vet polisen? Distributionschefen på f a k t u m i Göteborg låter dessutom irriterad över min fråga:

”Vi får frågan hur många hemlösa som dör i kylan varje år. Jag har stor kännedom om de som lever i otrygga boendelösningar i Göteborg /…/ Skulle vilja påstå att det är en seglivad modern myt att hemlösa i Sverige fryser ihjäl och används som argument av mindre nogräknade organisationer vid insamlingskampanjer, eller av omdömeslösa redigerare för att sälja lösnummer…När det gäller köldskador har jag sett ett blått finger under de fyra år jag arbetat här.”

Gott så tänker jag, och blir glad, men ”de papperslösa” nämns liksom i förbifarten – de kanske fryser ihjäl? Det är politik, att vi inte vet.

Trots att våra nordiska länder framstår som goda exempel på hur ett anständigt samhällssystem kan vara ekonomiskt konkurrenskraftigt i en internationaliserad ekonomi gör socialarbetare uppror nu. Lärare är förbannade, läkare och sjukvårdspersonal dito och på facebook cirkulerar den ena skräckbilden efter den andra av hur regeringen sviker de som behöver en regering mest.

När bröstimplantaten spricker är det politik.

Dödsskjutningarna i Malmö är politik.

Lönebidragsfusket, skattefusket, vinstfusket, rubbet är politik.

Och när friluftsmänniskorna sätter svenska partyflaggor i de svarta bajspåsarna som ligger kvarlämnade i elljusspåret i Ystad är det också politik. För när hundskatten drogs in och de kommunalt skötta hundrastplatserna gick i graven, blev det varje matte och husses individuella ansvar att ta hand kom skiten. Blev det bättre?

Nyligen bortgångna Wislawa Szymborska:

Alla dina, våra, era

dagliga frågor, nattliga frågor,

är politiska frågor.

 

Vare sig du vill det eller inte

har dina gener ett politiskt förflutet,

din hy en politisk nyans,

dina ögon en politisk aspekt.

/…/