Vår regering vill krossa facken – i det tysta – Aftonbladet 2012-03-05
1155
post-template-default,single,single-post,postid-1155,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Vår regering vill krossa facken – i det tysta – Aftonbladet 2012-03-05

Vår regering vill krossa facken – i det tysta – Aftonbladet 2012-03-05

Man kliver upp kvart i fem, man går genom Göteborg, man tror man ska vara ensam, man ser hur många det är som redan är på väg till jobbet. Man undrar var alla dessa människor jobbar, som inte redan är igång med att röja snö och köra spårvagn, som inte är han som stod i hotellreceptionen, som inte var hon som öppnade espresso house på centralen, eller hon som sa god morgon på pressbyrån, som inte redan startat tåget, rullat ombord serveringsvagnen, som inte var hon som ropade ut tågets avgång. Man undrar vart alla de andra tusentals människorna är på väg, var är de på väg dessa vaktmästare, undersköterskor, anläggare, barnskötare, elektriker, montörer, sjuksköterskor, reparatörer som kurar, fryser, småspringer?

På tåget läser jag Dagens Arbete, femtionio personer dog i arbetsplatsolyckor förra året och jag hör mig rapportera för Sverige om operatören som blev överkörd, elektrikern som klämdes, skogsarbetaren som träffades av trädet, smältverksarbetaren som dog av frätskadorna och montören som föll och Kent som gick genom taket på sulfatfabriken. Och jag äcklas, hur lite vi vet om detta, och jag hör regeringens lockrop om obligatorisk mysig a-kassa, vilket egentligen är en uttalad smygambition på politiskt kanslispråk att krossa facket. Och jag ber er, medborgare telefonförsäljare, vårdvikarier, kundvärdar, kioskbiträden, nattpersonal, lagerarbetare och chaufförer att noga lyssna till regeringen, som värnar om välfärden, värnar om den Svenska modellen, som värnar om arbetsrätten och som omgående ber er att lämna facket och istället ansluta er till den obligatoriska a-kassan. Och jag ber er att omgående syna och jämföra den med Gentmodellen som är samma sak fast en annan: fackligt administrerade frivilliga a-kassor i föreningsform som ger dig pengar, och något mera: stöd, inflytande, makt.

Medborgare värdinnor, assistenter, renhållningsarbetare, jag utfärdar en klass fem varning.  Obligatorisk a-kassa som flott erbjuds som ett alternativ till facket är en lömsk fälla som går ut på att krossa facket, och därmed dig, lilla sketna arbetare. Du ska veta att om du skulle skadas på jobbet, eller dö så skulle förmodligen ingen ställas till svars, och det vill din mamma, son, syster inte vara med om. Och regeringens sketna a-kassa ger dig lite skitpengar om du blir arbetslös, för du ska fortsätta vara en liten sketen arbetare utan möjligheter. Men denna magra a-kassa kan aldrig göra det facket gör för dig: skydda dig mot ras, fall eller knäckta ryggar, skydda dig mot pisslöner, ge dig juridisk hjälp, försäkra dig, hjälpa dig om du skadas eller dör, driva en tvist, bara så att du vet det. Lilla fina arbetare, regeringen vill krossa facket, men utan att det märks och de använder lömska gulleord när den talar så lyssna noga!