Nähä!? – Sveriges Radio
588
post-template-default,single,single-post,postid-588,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Nähä!? – Sveriges Radio

Nähä!? – Sveriges Radio

Hemma hos mig går Catti Brandelius senaste CD: Profesora:

Forskningsrapporterna visar

Att naturen har en läkande kraft

Dom som vandrar runt i naturen

Blir friskare och lever längre

 Nähä!? Nähä!?Nähä!?Nähä!?

Vicken nyhet min herre, vicken nyhetsgrej!

 Nähä!? Nähä!?Nähä!?Nähä!?

Det kunde min morsa ha berättat för dig

 /../ 

Ja, vi lever i världshistoriens mest upplysta tid. Vi har gjort försök på apor och vet att både apor och människor behöver värme för att överleva. Vi vet mer om rymden än någonsin, om själen, om vad fattigdom gör med människor, om vad trafiken gör med miljön. Vi vet att mänskliga relationer är bättre än övervakningskameror, att bra hygien minskar risken för vinterkräksjuka och att det inte är bra med stress och utanförskap. Men ändå lever vi paradoxalt nog i den mest korkade av tider. Som att vi inte fattar någonting, inte vet vad vi ska göra och hur. Som att vi inte kan göra något åt det vi vet inte är bra för oss.

Och så har vi då den gåtfulla klimatforskningen. Den välkända oenighetsprocessen inom IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) som varat i snart tjugo år och som involverat cirka 2 500 forskare. En kort resumé:

1990: Den första rapporten. Forskarna var säkra på att utsläpp från mänskliga aktiviteter avsevärt ökade halten växthusgaser i atmosfären och att detta ledde till uppvärmning av jorden.

1995: Den andra rapporten, man sa att klimatet hade förändrats under det senaste århundradet. Bevisen tydde på en påtaglig mänsklig påverkan på klimatet.

2001: Den tredje rapporten slog fast att ”En växande mängd observationer ger en samlad bild av en värld som blir varmare” och att ”Det finns nya och starkare bevis för att merparten av den observerade uppvärmningen de senaste femtio åren beror på mänskliga aktiviteter.”

”Nähä!? Nähä!?

Vicken nyhet min herre, vicken nyhetsgrej!

Och 2007, nu kom den första delen av den fjärde rapporten. De vetenskapliga beläggen har blivit ännu starkare för att det är vi människor som orsakar global uppvärmning med våra utsläpp av växthusgaser.

”Nähä!? Nähä!?

Det kunde min morsa ha berättat för dig”

Senare i år kommer ytterligare delar av den fjärde rapporten. I april kommer den del som handlar om hur människor och natur påverkas av uppvärmningen. I maj kommer en del om vilka åtgärder som behövs, och i november en så kallad syntes av alltihop. Därefter ska hela rapporten ges ut i BOKform.

En pocket kanske, som vi kan läsa på väg till och från jobbet, eller en deckare att ha med sig i på semestern?

Nähä, nähä, tänker jag och säger att VÄNTA INTE på den BOKEN. Gör något nu. Tro inte på att orden prylarnas-valfrihet är synonymt med orden människans-frihet. Använd din konsumentmakt. Förstå att det du gör påverkar vattennivåerna och syret. Säg nej till hårspray, till toalettparfymer, till extrabilen och till långflyget. Säg nej till saker som inte går att kompostera: vattenscoutrar, EU-moppar och divbilar. Våra husdjur dör inte utan kläder och glitterhalsband och leksaker. Våra mobiler fungerar utan smycken. Säg nej till myten om att vi behöver trettio sorters olika chips och marmelad. Till det som känns som att vi blir kortsiktigt rika, men som gör oss långsiktigt fattiga och som komer att göra oss väldigt ångerfulla och ledsna. Vi behöver inte tre morgontidningar i tunnelbanan i Stockholm, två i busskurerna i Landskrona, vi behöver inte hundratals veckotidningar på pressbyrån, vi behöver inte byta klädsmak så ofta att sopberget blir för tungt att bära för jordklotet.

Tänk om vi ramlar ur solsystemet!

Det vi behöver mest av allt är frisk luft och friskt vatten.

Nähä!? Nähä!?

Vicken nyhet min herre, vicken nyhetsgrej!

Vi behöver varandra, och jorden.

Nähä!? Nähä!?

Vicken nyhet min herre, vicken nyhetsgrej!

Och tro mig, det är du och jag som bestämmer.

Inte bilindustrin eller Kina.

Det är iallafall mitt tips.

Och tro det eller ej, med det har faktiskt min morsa berättat för mig.