Helsingfors en pissoar – Sveriges radio
710
post-template-default,single,single-post,postid-710,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Helsingfors en pissoar – Sveriges radio

Helsingfors en pissoar – Sveriges radio

Helsingfors är som en pissoar. Man kliver över pölar av urin, man sicksackar, man vill inte trampa i dem, på dem. Man undrar varför. Varför rinner det så mycket urin på gatorna i Helsingfors?

För två år sedan tog jag och min familj farväl av gammelfarmor i Tammerfors. Barnen undrade varför det fanns så mycket kiss på gatorna i Tammerfors. Vi försökte lista ut det. Många hundar, ovanligt många hundar? För få offentliga toaletter? Vattnade man gatuhörnen i Finland? Kanske för många kissnödiga män, för vi trodde att urinet kom från män, om det kom från människor, för det är så bängligt för oss kvinnor att kissa på öppna torg och gator… På kvällen när vi satt på torget och drack läsk och öl kom en man förbi. Han dansade en steplikande dans för oss. Sedan nickade han mot ölen. Han ville dricka en klunk ur mitt glas. Det hade vi aldrig sett i Sverige, någon tigga en klunk öl. Tigga pengar, ja. Tigga öl, nej.

Han fick en klunk.

Barnens ögon blev stora.

Han fick hela ölen.

Men mamma, vad gör du, sa barnen.

Han mår hemskt dåligt sa jag. Jag vet inte vad jag gör faktiskt.

För hur gör man?

För något år sedan sänkte man alkoholskatten i Finland. Många morrade – konsekvenserna skulle bli ohyggliga. De som morrade fick rätt i många av sina farhågor. Barn föddes med alkoholskador. Misshandeln i hemmen ökade. Rattfyllorna slog i taket, fyllecellerna överbefolkades. Och, det sägs att alkoholen snabbt blev den primära dödsorsaken för män i Finland. För kvinnor sägs den vara den största dödsorsaken efter bröstcancer.

Pikébilen stannade på torget i Tammerfors. Polisen ledde in klungor av alkisar i den. Svårt att se vem som var mest uppgiven, polisen eller alkisarna. Barnens ögon var nu ännu större. Mina också. Men vi kopplade aldrig gatukisset till alkoholen. Inte en enda gång. Inte förrän jag nyligen besökte Helsingfors. Då berättade Helsingforsborna att det blivit för jäkligt sedan alkoholskatten sänktes. Trettonåringarna har tagit över stan, sa de. De dricker cider. Blir kissnödiga. De kissar överallt. Inte flickorna väl, sa jag. Jo, flickorna också. De sitter ibland på rad, sex stycken, alla med byxorna neddragna.

Det är klar att man undrar, varför ser det inte ut så här i Sverige?