Wall Street och Main Street – Efter Arbetet
684
post-template-default,single,single-post,postid-684,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Wall Street och Main Street – Efter Arbetet

Wall Street och Main Street – Efter Arbetet

På kyrkogården i Ystad passerar jag gamla vänner. Allt för många har dött för tidigt: supit/knarkat ihjäl sig, tagit livet av sig, blivit mördade. Någon har såklart dött av cancer och ålderdom. Bara för några veckor sedan pratade jag med en barndomsvän i telefon. Nu är han också borta, spriten.

En av mina forna grannar kallas för ”Borrbymannen”. En annan blev mördarmannen och nu hör jag att jag även bott i närheten av den misstänkte ”Gryningspyromanen”. Som barn slog jag ”Borrbymannen”, hoppade av cykeln, slog honom i nacken. Han slog inte tillbaka. Inte så många som tror kanske, att ”Borrbymannen” också varit liten. Och kanske rädd.

Vem är alla dessa som begår så ohyggliga brott, varför? Vad är individens, familjens fel och hur påverkar samhället oss?

Full idag, full imorgon

så ska livet levas ut

vi ska göra som alla andra

vi ska supa oss ihjäl

På min gravsten, på min gravsten

ska det skrivas på latin

under denna gravsten vilar

världens största fyllesvin

Så sjöng vi aningslöst på gungorna när jag var liten.

Halal-TV. De tre helnyktra muslimska tjejerna funderar på Sverige och alkoholkulturen. Alkoholforskaren sa detta: Alkohol triggar våldsbeteende, en restriktiv alkoholpolitik är kanske att föredra. Timbrokillen sa detta: Var och en får skylla sig själv, släpp spriten (och drogerna)  helt fria!

Varför blir jag så glad när jag hör Barack Obama koppla ihop måendet på Wall Street med måendet på Main Street?  Som att ingen sagt det förut, fast det sagts av så många, så många gånger förut, fast det är så självklart: Vi som har det bra mår inte bra när vi kliver över hemlösa på väg till jobbet. Det är ju det det handlar om. Att alla behöver ha en värdig vardag. Inte bara somliga. Men hur organiserar vi det bäst politiskt?

Visioner.

Jag har saknat visioner, nu saknar jag motvisioner.

Per Schlingmanns nyhetsbrev: Utgångspunkten för oss är självklar: Sverige ska förändras från ett land med omhändertagandementalitet där bidrag allt för ofta är huvudförsörjningen för människor som kommer hit, för att istället bli ett land där vi ser varje individ, där vi tar tillvara på kompetensen hos människor och där det genom eget arbete går att bygga sig en ny framtid. Från bidrag till arbete – också i migrations- och integrationspolitiken!

Inte ett ord om att det kanske är bra att organisera sig samtidigt som man utövar ”eget arbete” så att man får bra lön och rättigheter på vägen. Trygghet.

Timbrokillen står emot alkoholforskaren.

Vänstern står som alltid emot högern.

Kunskapen och erfarenheten står alltid mot tyckandet.