Sanning är motsats till lögn – Aftonbladet, gästkolumn 2011-04-26
883
post-template-default,single,single-post,postid-883,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Sanning är motsats till lögn – Aftonbladet, gästkolumn 2011-04-26

Sanning är motsats till lögn – Aftonbladet, gästkolumn 2011-04-26

Mycket har man hört sedan Greven Ian Melcher Shering Wachtmeister af Johannishus, född 1932 på Näss säteri i Bärbo i Södermanland, påstod sig veta hur ”vanligt folk tycker och tänker”. Men om Ny Demokrati på 90-talet tjoade  ”nya fräscha tag” och den svenska regeringen idag inte är förmögen att förstå skillnaden mellan termerna utanförskap och desintegration, så har nu finländarna en Mr Soini som vet var ett populärpolitiskt skåp ska stå.

Mr Soini, mannen som först skriver en avhandling om nordisk populism, startar ett populistiskt politiskt parti, som han dessutom sedan med stolthet kallar för populistiskt. Mr Soini är nu politisk populistisk EU-artist:

”Folket vet, folket har rätt.”

Finland är landet med två levande nationalspråk sedan urminnes tider. Mr Soini om svenskans ställning i Finland:

”Var i all världen måste alla lära sig minoritetens språk.”

I EU-parlamentet är abortfrågan ständigt aktuell:

”Där delar flera min åsikt än här hemma.”

Mr Soini godkänner inte abort, inte under några omständigheter, inte ens efter en våldtäkt:

 ”Nej, det är inte vår sak att råda över liv och död.”

Jag kan inte tro på berättelsen sannfinländarna som en bärande kraft.

Det är helg. Fyra män går i bastun. Mr Soini, Mr Bärlund, Mr Vistbacka och Mr Leppänen. De grillar korv, dricker öl. Ut ur bastun träder – sannfinnarna!

Fattar inte detta, sann hit och sann dit.

Sann = riktig = korrekt = verklig= reell= oemotsäglig= otvivelaktig= välgrundad= genuin= tillförlitlig.

Att tala sanning.

Motsats till att tala lögn.

I P1 uttalar sig Mr Havansi, blivande finsk riksdagsledamot, sannfinnarna:

Ökande fattigdom i Finland, sociala klyftor har uppstått mellan de stenrika, rika, förmögna, och den femtedel som ligger under OECDs kriterier för fattigdom. Vi är vana att ha en nordisk demokrati med jämlikhet, säger Mr Havansi, små klasskillnader, men nu har klyftorna blivit för stora. Folk står inte ut. De lever i ett land de inte känner igen, inte vill ha.

Bara att konstatera, Mr Havansi har rätt, en femtedel väljare var tillräcklig irriterade. Och det är sant, folk står i brödköer i Finland. De står i soppköer.  Det är sant, även unga människor köar. Nu är sannfinnarna nästan lika stora som Finlands socialdemokrater och moderater. Det tog dem 14 år att bli Finlands tredje största parti efter bastuhelgen.  Nu ska de råda bot på samkönade äktenskap, EU som är en ”big bluff”, och ”täppa igen de värsta luckorna” i immigrations systemet.

Mr Soini analyserar politiken:

”Life is a lemon, I want my money back!” (Meatloaf)

Som sagt, i Sverige har sannpolitiker också analyserat. Gigantiska sociala strukturella problem har sedan 2003 reducerats till två ord: utanförskap – arbetsplikt.

Boktips: Hela Staden, Social hållbarhet eller desintegration?

Läs, forskare analyserar.