Nyorden är en bild av vår tid – Kristianstadsbladet 2011-12-31
1104
post-template-default,single,single-post,postid-1104,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Nyorden är en bild av vår tid – Kristianstadsbladet 2011-12-31

Nyorden är en bild av vår tid – Kristianstadsbladet 2011-12-31

I maj 2010 befann jag mig i Finland på en författarturné och kom då i kontakt med ord jag aldrig hört förut. Jag hade flugit till Helsingfors, hemresan skulle gå med Silja Line från Åbo (jag har aldrig förut varit så glad över att just ha en båtbiljett i handen). När Eyjafjallajökul fick sitt utbrott ställde sig Europas flyg i givakt.

Det första nya ordet jag hörde kom i en hiss, en engelsman på väg hem, han kallade sig ”inaskad”. Detta avsåg en person som inte kunde ta sig hem till följd av flygstoppet. Kort och gott min egen man som vid samma tidpunkt befann sig i Bryssel och blev en av dem som fick möjligheten att knyta många nya bekantskaper i olika minibussar genom Europa när han tog sig hem landvägen istället för luftvägen som planerat. Själv blev jag vulkanänka, alltså en person som väntade på att en inaskad make skulle komma hem.

”Nyord” är språkrådets term för nya ord i svenska språket. Nyorden är ofta sprungna ur stora världshändelser och av nya samhällsfenomen. Teknik är också en stor inspirationskälla. Språkrådet registrerar ord och fraser, nyanvändningar och betydelser av befintliga uttryck. Varje år publiceras listor, det är rolig läsning, jag rekommenderar en tur till Språkrådets hemsida!

Nyorden säger mycket om tiden vi lever i, och har levt i.

”Bloppa” betyder att sälja på bloppis (av blogg + loppis).

Nyordet ”bjästa” uppfattar jag som ett verb, att bjästa. Betyder att ta parti för en förövare av ett brott och sedan mobba offret (efter händelsen i Bjästa, där många ställde upp och stödde en våldtäktsman och mobbade offret).

”Jobbstopparpolitik” avser politik som motverkar ökad sysselsättning, användes av alliansen om de rödgrönas förslag i valet. Har kanske sin motsvarighet i nyordet ”stupstockspolitik” som uppfanns av de rödgröna som en beskrivning av regeringens socialförsäkringspolitik som ansågs slå hårt mot sjuka människor.

Ordet ”kaffeflicka” fick en oväntat ny betydelse efter skandalboken om kungen och avser numera en ung kvinna som bjuds in ”som något sött till kaffet” på en herrmiddag.

”Köttklister” är visst ett ämne tillverkat av djurblod, används för att klistra ihop mindre köttdelar till något som ser ut som hela köttstycken.

”Plånboksbröllop” avser ett enkelt bröllop, anpassat efter plånboken, att jämföra med plånbokspolitik.

”Rit-avdrag” är ett avdrag för it-tjänster i hemmet (jämför rot- och rutavdrag).

”Slidkrans” lanserades av RFSU, en ny benämning på det som kallats mödomshinna eftersom ordet mödomshinna gett upphov till myter och missförstånd. Det finns ingen hinna och RFSU vill sprida kunskap om verkligheten, att slidkransen ser olika ut på varje individ, precis som örsnibbar och näsor, och är av olika storlek, färg och form (se bilder RFSU.se).

Ett märkvärdigt ord i klassen ”egetpåhittat ord” hos Språkrådet är ordet ”frisemester” som betyder semester då man är helt ledig och inte uppkopplad till arbetet via e-post eller mobil (jag känner mig väldigt träffad).

”Gågging” är en snabb gång, en motionsform.

I november 2010 fick vi ordet ”fotspårsturism” lagt till svenska språket. Med det menas att resa i kända personers fotspår. Kommer Ystad att heta Wallanderstad i framtiden? Fårö Bergmanö?

”Tilläggsvän” avser ytlig bekantskap man lagt till på facebook.

”Förglädje” är den glädje vi kan känna inför något vi planerat.

Jag känner förglädje för kommande nyord 2012. Caremas sätt att först missköta äldre och sedan köpa hemskt dyra förlåt-oss-annonser (advertorial = ett köpt budskap i redaktionell form) i mängder av dagstidningar bör väl resultera i något nyord? Ty konstvärlden tolkar redan det inträffade. Virserums Konsthall gör en utställning med öppning 25 mars. Arbetsnamnet är ”Carema min vän”.

Kanske blir ordet ”kissblöja” först ut som ett nyord?

Riskblöja?

Riskkapitalist goes… ja vaddå?

Alla får tolka samhället. Blicka framåt, uppfinn ord och skicka in till Språkrådet!