Vi vill se en uppkäftig debatt om socialpolitik – GP 2012-02.21
1161
post-template-default,single,single-post,postid-1161,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Vi vill se en uppkäftig debatt om socialpolitik – GP 2012-02.21

Vi vill se en uppkäftig debatt om socialpolitik – GP 2012-02.21

Äntligen står vi inför en socialpolitisk debatt! Äntligen ryter socialarbetarna! Göteborgsbaserade SFSA, nätverket ”Nu bryter vi tystnaden” i Stockholm och gruppen ”Stoppa nedskärningarna inom psykvården” är tre exempel på detta, skriver bland andra författaren Susanna Alakoski.

Vi har länge saknat denna spirande socialpolitiska debatt. Och nu är läget här, att lyfta socialpolitikens betydelse för ekonomisk utveckling – utan att tappa bort socialpolitikens yttersta mål: enskilda människors värdighet och välfärd.

 Att ta ansvar – inte minst politiskt – är mer än att agera kamrer. Budget i balans är inte ett tillräckligt mål. Inte för socialpolitiken och inte för någon annan politik heller. Hur räknar man i förväg ut notan för sociala problem, i vilket det ingår fattigdom, hemlöshet, våld, självmord, arbetslöshet, vårdnadstvister, missbruk, flyktingproblematik, ungdomskriser etc.?

Alltför få lyssnar på socialarbetarna, några av samhällets främsta experter. Socialarbetarna är den grupp som mest och bäst ser de omedelbara konsekvenserna av politiska beslut. De ser hur det blir när det inte fungerar som beslutsfattarna har tänkt sig:

Socialkontoren agerar arbetsförmedling när Arbetsförmedlingen inte fungerar som den ska. Socialkontoren agerar hyresvärdar när bostadspolitiken inte fungerar. Socialkontoren förskotterar pensioner, föräldrapenning, sjukpenning som inte räcker när andra system inte funkar.

Vi saknar fler socialarbetares och socialchefernas röster i den offentliga debatten. Det är ju ni som har uppdraget att vara röst åt dem som inte kan tala själva. Ni som ska ge beslutsfattare underlag för lika och långsiktigt hållbara beslut, med respekt för varje människas värde som grund. Ni som har valt ett yrke där man inte blir rik men där man ansvarsfullt kan använda sin fulla mänskliga kapacitet i en kreativ samverkan för utveckling av både individer och samhälle. Det är ni som kan!

Vi är också trötta på den allmänna negativa bilden av socialt arbete. Socialarbetarna gör varje dag fantastiska insatser som innebär att massor med människor får ett bättre liv.

Socialarbetarna förtjänar stor respekt för detta och beslutsfattarna ska se yrkeskåren som en ovärderlig resurs och ta vara på de analyser kåren gör av samhällsproblemen och alla idéer och förslag på hur det sociala arbetet utvecklas bäst.

Vi är även trötta på att för lite görs för att förbättra socialarbetarnas arbetssituation och arbetsmiljö. Det är inget nytt att socialarbetarna arbetar under tuffa förhållanden. Varför är intresset så litet för att göra någonting åt det?

Fackförbundet Vision i Göteborg startar nu bloggen Vi gör skillnad! där socialarbetare berättar om situationer där de har bidragit till att andra människor fått det bättre. På bloggen lämnas också förslag på vad som behöver göras för att utveckla det sociala arbetet och höja kvaliteten i insatserna.

Detta kommer att bli ett konkret, bra underlag för politiker att fatta klokare beslut för medborgarnas bästa och för att förbättra arbetssituationen för dem som verkställer politikernas beslut.

Vi efterlyser en omfattande, högljudd, systemkritisk, kreativ och uppkäftig socialpolitisk debatt. Vi efterlyser socialchefer som unisont höjer rösten.

Vi efterlyser en stolt socialarbetarkår som vittnar och ställer sig på barrikaderna tillsammans med medborgarna. Och vi efterlyser beslutsfattare som är intresserade av att lyssna på socialarbetarna.

Susanna Alakoski

författare, före detta socialarbetare

Marcus Gustavsson

ordförande, Vision Göteborg

Jenny Johansson

yrkesansvarig socialarbetare, Vision Göteborg

Gudrun Schyman

frilansfeminist, före detta socialarbetare