Mot fattigdomen, för ett rikare samhälle – Kristianstadsbladet 2012-04-21
1177
post-template-default,single,single-post,postid-1177,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Mot fattigdomen, för ett rikare samhälle – Kristianstadsbladet 2012-04-21

Mot fattigdomen, för ett rikare samhälle – Kristianstadsbladet 2012-04-21

I Finland är två böcker på gång. Temat är modern fattigdom. En antologi där ensamstående föräldrar berättar om sin situation och en där unga vuxna (åttiotalister) ger sin syn. I Sverige anordnas en bildtävling på samma tema. Det är Sensus Studieförbund, med stöd av Europeiska Socialfonden, som uppmanar oss att föreviga Sverige i en bildtävling. Vi uppmanas att dokumentera ”Fattig-Sverige”och förgrundsgestalten är Lort-Sverige (Lubbe Nordström) som gjorde tio radioreportage 1938, svenska radions första socialreportage. Dessa vållade stor uppmärksamhet eftersom de blottlade brister i det svenska samhället.

Miljardprogrammet, med initiativtagaren Carlos Rojas i spetsen, har startat en rörelse som gror ur ett missnöje med politikers bristande förmåga att leda förändringsprocesser i miljonprogrammen. Nu ska människor från områdena själv skapa förändringen.

Miljonprogram = höghus, tänker många. Men lägenheterna som byggdes 1965-1975 riktades till en gryende medelklass och innehåller både flerbostadshus, radhus, småhus och höghus. Idag måste miljontals människor passerat dessa rum. Även jag. Men idag, fyrtio år senare, är områdena i många fall politiskt övergivna och slitna. Och till skillnad från miljonprogrammet, som var ett politiskt initiativ, så är miljardprogrammet motsatsen. Folket tar saken i egna händer eftersom politikerna sviker. Och vad är då miljardprogramsdrömmen? Ökad trygghet, bättre centrumservice, polis, skola och vård. Bättre boendemiljö. Gammal sedvanlig välfärdspolitik alltså.

Det är många som tycks ställa samma fråga som Sensus: Hur ser det ut i Sverige 2012?

Det mullrar även bland socialarbetare och sjukvårdspersonal. Göteborgsbaserade SFSA sätter ord på hur samhällets strukturer i många fall motverkar människors möjligheter till ett bra liv. Nätverket Nu bryter vi tystnaden är en Stockholmsbaserad grupp med samma inriktning. En tredje grupp, Stoppa nedskärningarna inom psykvården, agerar från sitt håll.

Sverige står inför en välkommen socialpolitisk debatt. Jag har saknat den länge, och hoppas på att socialpolitikens betydelse för ekonomisk utveckling lyfts. Satsningar på fattigdomsbekämpning, hälsovård och utbildning skapar större produktivitet i samhällsekonomin, det är en väldigt enkel ekvation. Mår man bra så jobbar man bättre och längre.

Ytterligare ett initiativ på samma tema gör tidskriften Social Politik  som samlar in folkets berättelser inför kommande Socialförsäkringsutredningen.

Uppropet ingår i ett nytt Arvsfondsprojekt som vill möjliggöra att flera röster blir hörda i samhällsdebatten:

Har du blivit utförsäkrad eller på annat sätt drabbats av reglerna i sjukersättningen? Räcker inte din sjukersättning eller ditt aktivitetsstöd till ett värdigt liv? Har du blivit arbetslös och märker att a-kassan (arbetslöshetsförsäkringen) inte räcker till att betala räkningarna? Är du i Jobb- och utvecklingsgarantin eller i fas 3, sysselsättningsfasen, och inte tycker att du får hederligt betalt för din insats? Har du fått en arbetsskada men ingen ersättning från arbetsskadeförsäkringen?

Är du arbetsförmedlare, socialarbetare, psykolog, kurator, läkare eller arbetar på försäkringskassan och möter människor som på olika sätt har ekonomiska problem gå grund av låga ersättningar?

Är du anhörig till någon sam drabbats av förändrade socialförsäkringsregler?

Dina erfarenheter är viktiga!

De vill att du berättar.

Skynda dig, folkets röst är alltid den viktigaste rösten: socialaktion.nu

Susanna Alakoski