Blev avreglerat bättre? – Dagens Arbete nr 4
1556
post-template-default,single,single-post,postid-1556,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Blev avreglerat bättre? – Dagens Arbete nr 4

Blev avreglerat bättre? – Dagens Arbete nr 4

Jag får mycket post. Är det bättre nu, nu när posten kommer två gånger om dagen i stället för en? Ena gången levereras den av en svart moped, andra i sedvanlig gul vänsterstyrd bi

Jag använder en hel del el.

Är det bättre nu, allting, när elverket blev E.ON och hundra andra elbolag, och vi kan surfa elpriser och välja mikro-ören och telefonerna ringer en gång om dagen för att binda avtal och sänka elkostnader?

Jag talar ganska ofta i telefon.

Är det bättre nu? När säljarna ringer och ringer och rösterna säger att vi kan ringa typ gratis om vi bara tecknar ett nytt avtal just nu med just dem?

Jag åker förfärligt mycket tåg.

Är det bättre nu när SJ är Veolia och Tågkompaniet och jag kan välja tåg men inte räls? Eller åker jag exakt samma sträcka på typ exakt samma tid som förut? Blev livet enklare, nu när vi kan välja Kan ej ombokas, Kan ombokas, Kan återbetalas? Blev det roligare?

Våra äldres liv, är det bättre nu när ålderdomshemmen heter Carema, Capio och Aleris? Blev gatorna renare, nu när hundrastgårdarna är borta och Mr DOG själv ska ombesörja lilla vovvens kakka?

Är vi tryggare, är vi gladare? Mår jordklotet bättre nu när vi lever så oreglerat och var och en ansvarar för varje detalj? Hinner vi träna, äta och sova någorlunda? Hinner vi läsa högt för barnen? Hinner vi med våra vänner, med varandra? Hinner vi leva?

Ibland uppsöker jag sjukhus.

Har vården blivit bättre, nu när städningen sköts på konsultbasis och läkare går stafett och bemanningsbolagen bemannar?

Mina barn går i skolan.

Mår barnen bättre nu, när skolkuratorn är en konsultkurator och maten upphandlats till lägsta pris? När de ska välja skolbyggnad, veta inriktning, betygsättas, dokumenteras, följas, skådas från unga år? Läser och skriver barnen bättre?

Jag åker ofta buss.

Är busschaufförerna gladare nu, nu när de jobbar för ARRIVA i stället för SL? Ser resenärerna gladare och nöjdare ut? Eller är det bara typ ungefär som förut?

Jag handlar ofta mat.

Blev det bättre med köplador? Med Jätte-Jysk och Mega-Lidl? Med storparkeringar och McDonald’s-näring till barnen medan de väntar? STORA KONSUM låg mitt i byn för tjugo år sedan. Monopol och tråkiga varor. Är min känsla fel, när jag upplever att ICA MAXI nu tränger ut allt och alla med sin hyllhysteri? Har jag fel när jag säger att monopolsituationen är snarlik den för tjugo år sedan? Vad hände med den efterlängtade mångfalden? Handelsträdgården borta i vägkröken, där vi förut köpte påskliljorna? Vad hände med byaffären, vart försvann de mysiga småbutikerna i våra livfulla stadskärnor?

Ibland behöver jag medicin.

Är det bättre nu, med Apotek och Medstop, när allergimedicinen ändå kostar detsamma på alla apotek jag besöker? Alvedonen och Panodilen.

Det har gått några år nu, sedan de statliga monopolen styckades, vägdes, mättes och såldes över disk. Det har gått några år sedan hundskatten skrotades. Sedan biblioteken och sjukhusen dirigerades om till högertrafik. Och jag lutar mig tillbaka, sluter ögonen och känner efter. Är vardagen smidigare, nu när jag slipper Televerket och alla andra tröstlösa tröskverk? Och vad kostade omställningen, när vi gick från att ha det på ett sätt och gick till att ha det … tja, ungefär likadant igen, fast kanske typ lite stressigare, lite otryggare, lite osäkrare och kanske en smula sämre till och med, 
i vissa avseenden?

Susanna Alakoski