DN  DEBATT 2016.11.24
15820
post-template-default,single,single-post,postid-15820,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

DN  DEBATT 2016.11.24

DN  DEBATT 2016.11.24

Med NPM har misstro byggts in i systemet

Det är snart 30 år sedan det svenska välfärdssamhället förändrades i grunden. Det inträffade har kallats allt från ”ett nytt statsskick” (Zaremba) till ”djävulen i välfärdsfabriken” (Mattson) men går oftast under namnet New Public Management (NPM). En effektiviseringsideologi som kortfattat kan sägas ha sprungit ur 70-talets demokratiseringskrav, mötet mellan 80-talets nyliberala idéer och 90-talets ekonomiska kris.

Detta tankegods har kommit att totalt dominera den offentliga sektorn med uttryck som ökad administration, manualstyrt arbete och i förlängningen avprofessionalisering. NPM har kritiserats i medierna, inom forskning och hos de yrkesverksamma. Civilminister Ardalan Shekarabi har tillsatt en Tillitsdelegation för att bemöta denna kritik och har i och med detta öppnat upp för en styrning bortom NPM. Men om ministerns ambitioner ska tas på allvar och delegationens arbete faktiskt utmynna i en ny styrning är det av största vikt att tillit inte blir ett ihåligt begrepp trätt över den redan existerande styrformen. Läs vidare här: https://www.svd.se/med-npm-har-misstro-byggts-in-i-systemet