DAGENS NYHETER 2018.06.07
15932
post-template-default,single,single-post,postid-15932,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

DAGENS NYHETER 2018.06.07

DAGENS NYHETER 2018.06.07

Gårdsförsäljning riskerar att öka lidandet för alkoholisters barn

Så diskuteras Systembolagets vara eller icke igen. En riksdagsmajoritet – alliansen och Sverigedemokraterna – röstade ihop så nu får vi gårdsförsäljning av vin. Harmlöst och idylliskt. Bra för gourmetturismen. Ty vi talar om ett hantverk, om kunskap, druvor och undersköna vingårdar. Vars intresse i Sverige bara kommer att öka. Att dricka vin är ett kulturuttryck, en tusenårig tradition.

Jag önskar inte fördärva den borgerliga euforin, men vi måste också tala om alkoholens negativa konsekvenser. Om ungarna som hittar mamma däckad på hallgolvet varje dag efter skolan. Som ser sina pappor somna på eller under middagsbordet. Som är med om att nära och kära kör bil rattfulla, drunknar eller faller från hög höjd. Lider av paranoia, magkatarr, magsår, hjärtsvikt, näsblod och svårläkta sår. Nervositet och ångest. Epilepsi, fettlever och skrumplever. Psoriasis och andra eksem. Huvudvärk. Problem med blodkärl och blodplättar. Hjärtklappning, irritation och uppmärksamhetsbrist. Att se en förälder ha ett tuppjuck (delirium) är bland det värsta.

Vingårdar, mikrobryggerier, småskaliga verksamheter och begränsat utbud. Hör namnen, Österlen vin, Ästad Vingård, Gullycke Vingård, Villa Mathilda. Mackmyra, Smögen och Spirit of Hven. Savant Saison, Pilsner One-O-One och Lallas lager. Till det röda kanske lantpaté? Till det vita gärna smakrika hårdostar. En riktigt bra pilsner kräver sina kryddstarka korvar.

Jag fattar och förstår. Också jag älskar det ljuva livet. Att få inkludera själen. Gå en guidad tur, se vinfälten, kliva in i vinerierna, ta del av processen då druvorna omvandlas till vita mousserande viner. Sjunka ner i en soft fåtölj i vinbaren med utsikt över ängarna. Vem vill inte utmana smaksinnena med vinprovning i en dunkel vinkällare? Doften, karaktären, undertonerna. Och tro mig, jag är inte mot vare sig vingårdar, bryggerier eller sprittillverkning. Är inte mot inhemsk försäljning. Är inte ens mot alkohol.

Men vi måste koppla samman då och nu i alkoholpolitiken. Det finns en komplexitet att ta hänsyn till som redan D:r Ernst Almquist fångade ”I spritdryckernas verkan”, föredrag för ungdomen, utgiven av Svenska nykterhetssällskapet år 1902: ”Vi kunna ej neka, att spritverkan i vissa fall måste anses förmånlig. Det kan vara bra, att för en stund slippa känslan af trötthet, hunger, köld och olust. Det kan också vara bra att lösa tungans band och att öfver hufud taget lättare med mindre ansträngning få de trötta musklerna att arbeta.”

/../

https://www.dn.se/kultur-noje/susanna-alakoski-gardsforsaljning-riskerar-att-oka-lidandet-for-alkoholisters-barn/