DAGENS NYHETER 2018.10.04
15938
post-template-default,single,single-post,postid-15938,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

DAGENS NYHETER 2018.10.04

DAGENS NYHETER 2018.10.04

Jag har aldrig hört vanliga arbetare berätta så här

Laddar upp med finsk lakrits original när jag ser ”Hårt arbete – kova työ”. Nanna Houlmans och Lina Puranens dokumentärserie i tre delar (SVT Play) där vi möter ett femtontal pensionärer som en gång lämnade ett fattigt efterkrigs-Finland. De kom till Sverige för att jobba ett par år men blev kvar.

Tårarna droppar när vinjettmusiken ”Helsingistä Boråsiin” med Darya & Månskensorkestern drar igång. Inte blir det bättre när Viking Line visas i rutan, och när kameran sveper över däcktillverkarna, smältjärnsarbetarna, sömmerskorna, hamnarbetarna, toalettstolstillverkarna och slutligen åker över det där övergivna pastellfärgade regntunga lagret, och in till lastbilschauffören med snurraskfat, som kom till Sverige med femtio öre på fickan…

Såklart, det kunde varit farsan, därför gråter jag, och för att jag aldrig någonsin, vad jag kan minnas, vare sig sett eller hört, vanliga arbetare sitta rakt upp och ner, bland sina soffkuddar, böcker, glasänglar, orkidéer, hemmastickade filtar, prydnadsbokhyllor och berätta om sina liv, om arbetet, kärleken och döden, så som de uppfattar det. Mauri, Raili, Liisa, Marita, Jorma, Eila, Paavo, Maija, Matti, Olavi och Ulla-Gunilla. De som bara gått till jobbet i femtio år, i Olofström, Sundsvall, Göteborg, Södertälje och Borås utan att någon media någonsin frågat om just nåt.

Jag ser Houlman och Puranens dokumentärer samtidigt som jag läser att Arbetet Global gått igenom 172 utrikesartiklar och 102 utrikesnotiser från sex av landets största dagstidningar. Undersökningen inkluderar allt utrikesmaterial i papperstidningarna, exklusive sport, resereportage och debatt, under fyra datum 2018. Sammanlagt handlade 14 artiklar och tre notiser arbetsrelaterade frågor i bred bemärkelse (arbetsmarknad, arbetsliv, arbetsrätt). Arbetarna, som utgör 80 procent av världens sysselsatta, uttalade sig i totalt 2 av de 172 undersökta artiklarna. I de 102 utrikesnotiserna kom inga arbetare till tals alls.

Vad kunde de ha haft att berätta?

/../

https://www.dn.se/kultur-noje/susanna-alakoski-jag-har-aldrig-hort-vanliga-arbetare-beratta-sa-har/