GP 2018.11.27
15942
post-template-default,single,single-post,postid-15942,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

GP 2018.11.27

GP 2018.11.27

Systemfel när människor tillåts gå under

 

Uppdrag Granskning sände ett reportage som, med rätta, har engagerat och upprört tusentals människor. Sanne, hennes mamma och syster träder fram i all sin utsatthet. Sanne som är väl känd inom både psykiatrin och socialtjänsten nekas att bo på härbärgen. Hon sitter på gatan, kläderna i en påse. Hon skriker. Gråter, vrider kroppen. Berättar om övergrepp, om våldtäkter och hur hon inte längre vare sig vill eller kan äta.

Sannes mamma vittnar om hur hon måste klara att arbeta trots daglig oro och våndor. Sannes syster gråter stilla, klappar sin syster på ryggen. Vi kan bara försöka föreställa oss de känslor och tankar som rör sig inom både syster, mamma och Sanne.

Under den senaste valrörelsen var den sociala frågan nära nog obefintlig. Konsekvenserna av denna politiska valhänthet tydliggörs dagligdags.

Under en timmas reportage följer vi Sannes förnedring, otaliga turer mellan akutpsykiatri och missbruksboende. Mer än 20 bilresor på bara några dagar. Fram och tillbaka till synes viljelös. Men var började Sannes resa mot denna utsatthet och vanmakt? Hur kunde det hända? Vem bär ansvaret? Vad är Sannes eget ansvar, vilken roll spelar samhället och politiken?

Under den senaste valrörelsen var den sociala frågan nära nog obefintlig. Konsekvenserna av denna politiska valhänthet tydliggörs dagligdags. I Uppdrag Gransknings reportage synliggörs med all önskvärd tydlighet konsekvensen i rådande uppdelning mellan olika lagstiftningar/huvudmän. I detta fall socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Sanne är dessvärre inte ett olyckligt undantag, snarare tvärtom. Hon representerar en betydande grupp av ungdomar, vuxna och anhöriga som hamnar emellan. Detta vet vi och många andra som har erfarenhet av socialt arbete.

/../

http://www.gp.se/…/ett-systemfel-n%C3%A4r-m%C3%A4nniskor-ti…