DAGENS NYHETER 2019.12.23
15977
post-template-default,single,single-post,postid-15977,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

DAGENS NYHETER 2019.12.23

DAGENS NYHETER 2019.12.23

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har visats sedan 1975. Fjortisen Karl-Bertil beundrar Robin Hood. I för stora tomtekläder delar han ut de välbesuttnas julklappar i slumkvarteren. Gåvorna har han smusslat undan när han feriearbetar på postens paketavdelning.

Nu står julen för dörren igen.

Samma hemlösa ligga på gatorna.

Samma människor i kyrkans soppköer.

Samma ungar fara illa i hemmen.

Samma diakoner möta samma föräldrar som hava för lite penningar.

Samma barn får inte en ny dator i julklapp.

Samma ungdomar knarkar.

Samma gamla föräldrar super.

Samma ensamma sitter bakom fördragna gardiner.

För andra året i rad arrangeras ”Jul för alla” i Kalix. Julmat och julklappar åt de behövande. Ett företag, en frivilligorganisation och kommunen arrangerar tillsammans.

I Kalix bor det 16.169 personer. Förra året kom ett 40-tal deltagare. Julklapparna räckte, socialförvaltningen kunde dela ut till varje nödställd.

Jag tror inte att gemene man vet att det finns en nöd, säger samtalsterapeuten Lena Jansson som är initiativtagare till SVT. Jag tror att hon har både rätt och fel. Så klart ser vi nöden. Men det kan inte ligga på oss, människor på väg till och från jobbet, att lösa samhällets sociala problem. Det är därför det finns en social sektor. Det är därför vi har socialarbetare. Socialtjänst och socialpolitik. /../

https://www.dn.se/kultur-noje/susanna-alakoski-julen-star-for-dorren-men-karl-bertil-jonsson-ar-ute/