DAGENS NYHETER 2020.03.18
15980
post-template-default,single,single-post,postid-15980,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

DAGENS NYHETER 2020.03.18

DAGENS NYHETER 2020.03.18

För många kulturarbetare innebär de inställda jobben under coronakrisens framfart en ekonomisk katastrof. Nu behöver vi hjälp från allmänheten, skriver författaren Susanna Alakoski.

Umeå littfest – inställd.

VI:s litteraturbåt – inställd.

Djurö bibliotek – inställt.

Solna Folkets hus – inställt.

Västerås bibliotek – inställt.

Kompisens pjäs, ”Morfars mauser”, hade succépremiär 11 mars i Helsingfors. Därefter direkt coronauppehåll. Hyggligt nystartade Nordsken i Skellefteå, festivalen för e-spel, lajv, tecknarskola, fantastik med mera ställs in. På nyheterna susar operasångaren förbi, han som under fyra månader övat in en nyskriven opera men som nu varken får betalt eller får sjunga den. Kulturnatt Stockholm med sina sjuttio medarrangörer ställer in. Maria Sandel-sällskapet ställer in föreläsning om arbetarkvinnorna och rösträtten.

Mer inställt lär det bli. En del arrangörer bokar om till datum längre fram (så tycks det bli för min egen del), men kulturbranschen är en bräcklig plats. För många kulturarbetare, konstnärer, dirigenter, skådespelare, musiker, författare, fotografer, regissörer, dansare, kompositörer, scenografer, koreografer, sångare innebär inställda jobb ekonomisk katastrof.

Detta ty de flesta konstnärer, dirigenter, skådespelare, musiker, författare, fotografer, regissörer, dansare, kompositörer, scenografer, koreografer, sångare har årsinkomster som småpotatis. Detta ty de flesta inte har några fasta anställningar. Detta ty konstnärer sedan tidernas begynnelse alltid varit så glada att utöva sina konstnärskap. Eller känt att det varit nödvändigt för levandet. Sedda lite som bönder fast utan traktorer och konstgödsel. Kanske mer som maskar. Luckrar jorden i blind glädje över själva luckrandet.

Här nere bjuds inga fasta jobb. Ingen anställningstrygghet. Knappt ens sjukpenning ty svensk kultursektor faller utanför gängse stödsystem. Än i dag erbjuds trubadurer öl som lön. Kompisens dotter regisserar gärna gratis, bara hon får vara med. Länge har litteraturhistoriens författare skrivit sina böcker med förskottsarvoden att betrakta som blast.

Varför inte göra som idrottsvärlden, skapa och köp stödbiljetter till matcher som inte spelas?

Så nu försvann det framträdande som gjorde att den här månaden skulle gå ihop. Vilka regler gäller egentligen? Författarförbundets jurist förklarar. Om du och arrangören tecknat avtal, så reglerar avtalet vad som gälla skall. Men tyvärr tecknas sällan avtal vilket betyder att både författare och arrangörer svävar i ovisshet. När avbokning är ett faktum, ska det då utgå någon ersättning eller kompensation? Utan avtalade avbokningsvillkor måste tyngd författare och lika tyngd arrangör gemensamt komma fram till en rimlig lösning.

Gungfly i hela branschen alltså.

Susanna Alakoski