Välfärd kostar – men är ändå billigt – Arbetet 29 augusti
1727
post-template-default,single,single-post,postid-1727,single-format-standard,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Välfärd kostar – men är ändå billigt – Arbetet 29 augusti

Välfärd kostar – men är ändå billigt – Arbetet 29 augusti

Jepp. Arbetarrörelsens styrka var förankringen i människans sociala verklighet. Med solidariteten som verktyg röjde vi undan massfattigdom och massarbetslöshet. Med solidaritet skapade vi en grundläggande social tillvaro och hyggliga arbetsvillkor. Med hjälp av solidaritet fick kvinnor, fattiga och funktionshindrade rösträtt. Demokratibygget kom att bli en fråga om en tillvaro med socialt innehåll. Demokratin har således en social innebörd och i den demokratiska traditionen ligger att människor tar ansvar för varandras välmående.

I dagligt tal kallas detta: Att bry sig.

I praktisk handling: Omsorg.

Jepp. Tillväxt är nödvändigt. Kapitalet måste öka; växa; höjas; expandera; mogna; göra framsteg. Vi vet, företagaren måste ha sin infrastruktur för att våga verka. Vi vet att idéer är viktiga, kreativitet nödvändigt och risktagande tvunget. Vi vet att forskning är oumbärligt. Så uppstår jobb och så fortgår samhället. Samtidigt: En laglös tillväxt utgör stora risker: Klimatrubbningar. Jordens resurser överutnyttjas. Vi drunknar i skräp och avfall. Statsskulder växer. Och din vinst och lycka går i värsta fall sjukt mycket ut över min.

Mänskor utbrister indignerat: Varför ska politiken bestämma över Mr. Svinriks pengar? Hur mycket skatt!? Mr. Svinrik får väl investera i guldtoalett om han vill. Vi förstår även invändningen: Varför ska jag betala om din unge blir sjuk?

Ja, varför ska jag?

Att tala om existensmaximum är svårt.

Existensminimum är däremot naturlag.

Hur kan det vara så enkelt att avgöra de nedre gränserna för ett värdigt liv? Hur många tänder det är ok att det fattas i käften. Hur illa det är acceptabelt att bo, hur trångt. Minimilöner. Såna saker.

Jepp. Välfärd kostar skjortan. Men genomtänkt välfärd är ändå billigare än akutstyrda polisiära utryckningar och ambulanser.

Vad har vi möjligen att vinna på sociala investeringar?

Vi slipper social panik och farliga sociala spänningar?

Att lappa och laga efter vandalisering, eller att förebygga den.

Det är det som är frågan.

Hur bygger vi ett samhälle där vi slipper bli våldtagna på väg hem från krogen? Våra barn knivrånade? Hur minskar vi social desperation som skolbränder och bilbränder? Hur tar vi hand om äldre, sjuka, unga? Missbruk och läkemedelshandel? Hur ordnar vi det, så att vi inte hamnar i rännstenen när vi blir sjuka eller arbetslösa?

Det sociala rör hela oss, och hela samhället.

Vi är många som tror på idén att jag som har det bra får det bättre om du också har det bra. Vi är många som dissar idén att du ska må skit för att jag ska må prima.

Ordet human betyder: människo­vänlig; hygglig; vänlig; tolerant; tillmötesgående, välvillig; rimlig. Ordet inhuman är motsatsen; omänsklig; grym; brutal. Arbetaren behöver som företagaren sin infrastruktur för att kunna arbeta, verka. Fru Vanlig Dödlig måste som Mr. Svinrik ha en dräglig tillvaro. Hur ska vi annars kunna vara föräldrar till våra barn?

Hoppet sägs vara världens mest använda medicin.

Vi är många som tror att socialpolitikens effekt för tillväxt är underskattad.

Vad ropa vi efter i dag? Förutom mindre stress är vi många som vill leva i ett land där fattig som rik ska ha råd med en dröm. Demokrati är rösträtt, ja. Men termen är även starkt förknippad med välfärdsbygge och social hållbarhet, trygghet och ett land där Försäkringskassan inte frågar: När ska du dö?

Valdags, vänner. Valdags.

Susanna Alakoski